Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > ryby wędzone

Ryby Wędzone

ryby wędzone

Wędzona makrela – przysmak Polaków czy tykająca bomba rakotwórcza?
10.09.2025 05:45 Polacy kupują tę rybę na potęgę. Ulubiony wybór Polaków ma ciemną stronę

Jej zapach kojarzy się z wakacjami nad Bałtykiem, a cena nie rujnuje portfela. Jednak ta sama dymna skorupka kryje w sobie substancje, które naukowcy łączą ze zwiększonym ryzykiem nowotworów. Sprawdzamy, skąd bierze się zagrożenie i jak je ograniczyć.W procesie wędzenia makrela chłonie wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – nawet do 5 µg/kg benzo[a]pirenu Szacuje się, że 70 % całkowitej dawki WWA dociera do nas z żywnością; ryby wędzone są jednym z głównych „dostawców”. Dietetycy radzą: traktuj wędzoną makrelę jak rarytas – najwyżej raz w tygodniu i zawsze bez skóry.

zakup ryb
04.02.2024 13:25 Te ryby omijaj w sklepie szerokim łukiem. Mogą być pełne szkodliwych związków

Wędzone ryby to smakołyk chętnie wybierany przez wielu z nas. Mają atrakcyjny aromat, który zachęca, by sięgać po nie często i jeść ich dużo. Ponadto sami dietetycy twierdzą, że ryby powinny być nieodłącznym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Jednak ryba rybie nie równa – szkodliwe może okazać się spożywanie ryb wędzonych. Tłumaczymy dlaczego. 

wędzone ryby
22.12.2023 11:57 Tych ryb lepiej unikać. Zawierają rakotwórcze substancje

Co do tego, że ryby są zdrowe, nie ma najmniejszej wątpliwości. Są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz składników mineralnych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania, bowiem mogą stać się źródłem szkodliwych substancji. Jakich ryb lepiej unikać?